Al duizenden jaren wordt gebruik gemaakt van de geneeskracht van planten. Veel planten bevatten een grote verscheidenheid aan inhoudsstoffen die een zeer gunstige werking hebben op onze gezondheid. In de natuurgeneeskunde wordt hier nog steeds effectief gebruik van gemaakt.
In de 19e eeuw begonnen wetenschappers met het isoleren van bepaalde stoffen uit planten, hieruit zijn de moderne geneesmiddelen voortgekomen. De geïsoleerde stoffen kunnen sterk en effectief werken. Het nadeel hiervan is echter dat het bijwerkingen met zich mee brengt. Met Fytotherapie wordt de gehele plant of een deel ervan (bijvoorbeeld de wortels of het blad) gebruikt. De plant zelf bevat namelijk meerdere soorten inhoudsstoffen die er samen voor zorgen dat er geen bijwerkingen van dat ene stofje ontstaan.
In de natuur maken dieren instinctief gebruik van kruiden. Een dier kan een bepaalde voorkeur hebben voor een plant waar hij op dat moment baat bij heeft. Bij paarden wordt hier wel gebruik van gemaakt door bijvoorbeeld een kruidenstrook in de wei te zaaien. Je zult zien dat het paard in perioden een voorkeur heeft voor bepaalde kruiden.
Kruiden zijn in veel situaties in te zetten. Voorbeelden waarvoor je kruiden kunt gebruiken zijn: de spijsvertering, lever- of nierondersteuning, verbeterde doorbloeding, huidklachten, stress, pijn (bijvoorbeeld artrose), preventie wormen, weerstand verhogen (ook na of tijdens ziekte) en ontgiften (bijv. na gebruik van medicatie).
Na een consult kan ik tot de conclusie komen dat het dier baat heeft bij één of meerdere kruiden. In de keuze voor een kruid kijk ik naar het individuele dier. Wat bijvoorbeeld bij de ene hond uitstekend werkt bij huidklachten, hoeft bij een andere hond niet het juiste kruid te zijn. Daarom kijk ik tijdens het consult naar zowel fysieke uitingen als emotioneel of energetisch.